Beginnen met borstvoeden

Het belang van moedermelk

De voedingsstoffen die in moedermelk zitten zijn van groot belang voor de baby.
Natuurlijk is de melk voeding voor de baby, maar het is veel meer dan dat. Moedermelk speelt een grote rol bij de afweer van een baby aangezien het eigen afweersysteem nog niet goed op gang is gekomen. In tegenstelling tot andere voeding bevat moedermelk namelijk levende cellen welke bacteriën doden en daardoor helpen om ziektes te voorkomen. Sommige van deze cellen blijven nog jaren actief aanwezig in het lichaam van de baby en helpen om hem/haar gezond te houden lang nadat je bent gestopt met het geven van borstvoeding.

De groeifactoren in je melk helpen de baby te groeien en te ontwikkelen, dan zijn er nog andere stoffen in de moedermelk die erbij helpen het immuunsysteem van de baby te activeren.  Het is pas sinds kort dat we echt de vele invloeden van moedermelk op de levenslange gezondheid van de baby leren begrijpen.
Maar er is meer, borstvoeding is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je kindje, het is ook belangrijk voor de relatie tussen jou en je baby. Het kalmeert en stelt de baby gerust. Het is daarnaast een hele goede manier om een sterke band op te bouwen tussen jou en je baby.

Verder op onze site vind je handige tips en producten om de borstvoeding zo comfortabel mogelijk te maken voor jou én voor je baby!
Als een baby wordt geboren weet deze al hoe ze moeten borstvoeden. Leg de baby op de buik op je lichaam, zorg ervoor dat je borsten bereikbaar zijn en laat de natuur zijn werk doen. Zoals alle pasgeboren zoogdieren, is ook jouw baby geboren met de reflexen die nodig zijn om zelf te kunnen borstvoeden. Als je dit weet haalt dit wellicht iets van de pressie weg om alles precies goed te doen. Jouw werk is in dit geval alleen om de baby te helpen om in de goede positie gelegd te worden en te stimuleren.
Moeders leren dus eigenlijk het beste door te reageren op hun baby’s. Ook helpt het om veel te oefenen op een relaxte manier, of door tijd door te brengen met moeders die al borstvoeding geven voordat je bent bevallen van uw baby.

Beginnen met borstvoeden

De tijd net nadat de baby is geboren is spannend en vermoeiend. Alvast iets te weten over borstvoeden voordat de baby is geboren maakt het een stukje gemakkelijker voor je.
Babies die na de geboorte op hun buikje op de moeders buik liggen kunnen zichzelf naar de borst toe bewegen en aanleggen zonder hulp. Meestal gebeurt dit ongeveer binnen een uur nadat de baby geboren is, de ideale tijd om te beginnen met borstvoeding!
Je kunt de baby’s ingebouwde voedingstechnieken ook nog bewonderen tijdens de eerste maanden. Ga zitten in een comfortabele, relaxte houding en leg de baby met het buikje naar beneden op uw buik.

Als een kalme, hongerige baby haar moeders lichaam tegen het hare voelt dan;

 • Zal ze zich richting de borst bewegen
 • Het aanraken van de kin tegen je borst zal de baby triggeren om de mond wijd open te doen
 • De zwaartekracht zal helpen om de borst diep naar binnen te zuigen waardoor het borstvoeden comfortabel wordt

Het is natuurlijk geen probleem om je baby te helpen als dat nodig is. Als je een relaxte houding aanneemt waarbij je een beetje achterover leunt in een comfortabele stoel zat de zwaartekracht ervoor zorgen dat jullie lichamen elkaar blijven aanraken waardoor de baby’s voedingsreflexen gestimuleerd worden. Borstvoeding geven is sowieso makkelijker en minder werk als jouw lichaam de baby’s gewicht ondersteunt.

De baby vasthouden tijdens het voeden

Er zijn meerdere manieren om de baby vast te houden tijdens het geven van borstvoeding. Doe vooral wat goed voelt voor zowel jou als de baby.

In de eerste weken na de geboorte is de achterover leunende, ontspannen positie waar we het eerder al over hadden vaak het makkelijkst. Achterover leunend borstvoeding geven kan overal, gewoon door de heupen naar voren te schuiven, zittend in een stoel of op de bank. Maar er zijn ook andere houdingen om borstvoeding te geven die goed kunnen werken.Als je rechtop zittend borstvoeding geeft dan is het belangrijk dat je een houding vindt waarbij je de schouders en armen ontspant en dat je een stoel hebt met een goede rugleuning. Je kunt de baby dan het beste voeden door met je voorarm de rug en het hoofdje van de baby te ondersteunen.Als je rechtop zit tijdens het voeden zal de baby het makkelijker vinden om te borstvoeden als je ervoor zorgt dat;

 • Het hoofdje, de schouders en het lichaam in een lijn liggen
 • Het hele lichaam van de baby naar jouw lichaam gericht ligt en het niet nodig is om het hoofdje te draaien
 • De voetjes, billetjes en schouders lekker compact tegen je aan gedrukt liggen
 • Het hoofdje de vrijheid heeft om nog een beetje naar achteren te kunnen zodat de baby als eerst met de kin naar de borst toegaat

 

Sommige moeders met grotere borsten vinden het comfortabeler om borstvoeding te geven waarbij de baby aan de zijkant van je lichaam ligt. Hierdoor kan de moeder de baby goed knuffelen en het gezichtje van de baby is goed zichtbaar.

 

Het kan heel handig zijn om te leren borstvoeding te geven als je op je zij ligt. Dit is een goede manier om te rusten en te slapen tijdens het geven van borstvoeding. Je kunt dit het best oefenen als je gewoon wakker bent aangezien niemand goed leert als ze half in slaap is. Hieronder vind je een aantal richtlijnen, maar het is geen probleem om dit aan te passen naar eigen behoefte.

 • Ga op je zij liggen richting de baby met een kussen onder je hoofd en één achter je rug. Zorg ervoor dat je een kleine opgerolde handdoek of een baby dekentje bij de hand hebt.
 • Leg de baby op haar zij met het gezicht richting jouw gericht, je tepel bevindt zicht op dezelfde hoogte als de neus van de baby.
 • Trek de voetjes van de baby in
 • Leun achterover tegen het rugkussen totdat je tepel van het bed afkomt en op dezelfde lijn ligt als het mondje van de baby
 • Als je baby’s mondje wijd opengaat zal ze snel naar de borst gaan. Op dat moment kun je de schoudertjes voorzichtig tegen je aanduwen voor een goede aanleg.
 • Wig de handdoek of het dekentje achter de rug van de baby waarbij je het hoofdje vrijlaat om nog wat schuin naar achteren te kunnen buigen.
 • Sommige moeders vinden het fijn als het hoofdje van de baby op haar arm rust, andere moeders vinden het fijner als het hoofdje van de baby op het bed rust.

Aanleggen van de baby

Jouw comfort tijdens het borstvoeden hangt er onder andere vanaf waar de tepel in je baby’s mond zit en dat heeft weer te maken met hoe je baby de borst neemt of hoe je aanlegt. Om dit beter te begrijpen gebruik je tong of vinger om de top van je gehemelte te voelen. Achter je tanden en de randen voelt het hard. Als je tepel tegen het harde gedeelte van de baby’s mondje wordt gedrukt dan kan dit pijnlijk zijn.  Maar als je verderop in de mond voelt dan gaat het gehemelte over van het harde naar het zachte gedeelte, de zogenaamde “comfortabele zone”. Zodra de tepel deze comfortabele zone bereikt heeft, voelt borstvoeding geven goed en niet pijnlijk.
De makkelijkste manier om je tepel naar de comfortabele zone te krijgen is om de achterover leunende borstvoeding techniek te gebruiken. Het gevoel van je lichaam tegen de borst en buik van je baby zullen de baby’s aangeboren voedingsreflexen oproepen en het gevoel van de baby’s kin tegen de borst zal er automatisch voor zorgen dat het mondje wijd open gaat. De zwaartekracht helpt de baby om de borst diep in de mond te nemen.
Als je rechtop zit kan het meer werk zijn om de tepel naar de comfortabele zone te krijgen omdat je je  armen nodig hebt om het gewicht van de baby te ondersteunen en het lichaam van de baby tegen de jouwe aan te duwen. Als je aanlegt in een rechtop zittende positie, zorg er dan voor dat de kin van je baby de borst aanraakt om ervoor te zorgen dat het mondje opengaat, ook moet het hoofdje wat achterover kunnen buigen. Zorg er voor dat het lichaam van je baby in een lijn ligt met die van jou en als de baby de borst pakt duw dan voorzichtig tegen de schoudertjes om te helpen de borst goed diep aan te leggen.


Hoe weet ik dat ik goed heb aangelegd?

 • Je ervaart wel een trekkend gevoel maar geen pijn (in de eerste week kun je wel wat pijn voelen maar dit gaat snel over)
 • Je kunt je baby horen slikken
 • Beide lippen van de baby zijn naar buiten gerold
 • Je ziet meer van het donkere gedeelte van de tepel aan de boven dan aan de onderkant
 • Je baby voedt zich met een wijd open mond en niet met een samengetrokken, klein mondje
 • Als de baby klaar is met voeden is je tepel rond en niet puntig
 • Geef borstvoeding totdat je baby klaar is. Als de baby van de borst komt laat haar dan boeren of verschoon de luier. Bied vervolgens de andere borst aan.
 • Als borstvoeden pijn doet kunt u contact opnemen met een lactatiedeskundige. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om de borstvoeding comfortabeler voor je te maken, zoals tepelcorrectors, tepelspeentjes, borstkompressen en zalfjes voor tepelkloven die niet schadelijk zijn voor de baby: http://www.vosmedisch.nl/contents/nl/d457.html