Herkent u deze klachten?
- Lusteloos en somber
- Vermoeidheid
- Meer slaapbehoefte maar toch niet fit
- Toename in eetlust en gewicht
- Emotionele labiliteit
Een winterdepressie kan hiervan de oorzaak zijn!
Een winterdepressie kan hiervan de oorzaak zijn!
In Nederland lijden circa 450.000 mensen elk jaar aan winterdepressiviteit. Daarnaast hebben ca. 1.200.000 mensen last van een minder ernstige vorm van winterdepressie (winterblues). Circa 60% van de mensen heeft last van enkele klachten. Opvallend is dat drie tot vier keer meer vrouwen lijden aan winterdepressie dan mannen. Winterdepressie is een jaarlijks terugkerend probleem met ernstige gevolgen. Zowel mannen als vrouwen met een winterdepressie hebben minder vaak betaald werk en moeten vaker aanspraak maken op de WAO en ZW. Zowel winterdepressie als de lichtere vorm hiervan worden vaak niet als zodanig herkend terwijl een eenvoudige en doeltreffende behandeling beschikbaar is. Het is daarom zinvol om winterdepressie te onderscheiden van andere vormen van depressies.
De invloed van daglicht.
Sinds de prehistorie heeft de mens voornamelijk buiten geleefd. De mens is echt een dagdier. Pas sinds de laatste 100 jaar verblijft de mens in herfst en winter voornamelijk in huis en kantoor. Hierdoor is de blootstelling aan helder daglicht dramatisch afgenomen. Daglicht heeft invloed op de mens en regelt o.a. onze biologische klok. De hoeveelheid ontvangen daglicht hangt bij veel mensen samen met de mate van welbevinden.
Lichttherapie; De behandeling van winterdepressie.
De eerste keus behandeling bij winterdepressie is lichttherapie. Het therapeutisch effect van lichttherapie op winterdepressie is onomstreden. Het klinisch effect is in diverse studies uitgebreid aangetoond. Zo’n 50 tot 80% van de patiënten reageert goed op deze behandeling. Lichttherapie heeft grote voordelen ten opzichte van andere behandelingsmethoden.